Strona startowa Produkcja roślinna Uprawa roślin i gleby Uprawa gorczycy na nasiona

Uprawa gorczycy na nasiona

wyrównać pole włóką i zabronować, zabezpieczając przed wyparowaniem wilgoci. W zależności od rodzaju gleby stosuje się dwukrotne bronowanie. Jeżeli gleba jest zbita, co często występuje należy zastosować lekką bronę talerzową lub agregat uprawowy przygotowując glebę na taką głębokość, żeby redlice siewnika zapewniły dobre przykrycie nasion.

Nawożenie
Warunkiem uzyskania dobrych plonów nasion gorczyc jest zrównoważone nawożenie mineralne z uwzględnieniem zasobności gleby. Gorczyce tak jak wszystkie rośliny kapustne wykazują duże zapotrzebowanie na magnez, siarkę, bor
i sód. Podstawą efektywnego działania poszczególnych składników jest optymalny odczyn gleby, który dla gorczycy wynosi 6,0-6,8 pH. Jeżeli mamy wartości pH niższe od podanych należy pole zwapnować w okresie bezpośrednio po zbiorze przedplonu. Na glebach średnio zwięzłych i lżejszych średnio 2-3 t/ha wapna w formie węglanowo-magnezowej. Natomiast na glebach zwięzłych 1-1,5 t/ha wapna w formie tlenkowej.

Nawożenie azotowe
W zależności od rodzaju kompleksu glebowego oraz przedplonu, dawki azotu na 1 ha wynoszą 60-120 kg na 1,00 ha najlepiej w saletrze amonowej i saletrzaku. Nawożenie w ilości 100-120 kg/ha należy stosować w dwóch dawkach: ok. 65% dawki przed siewem oraz pozostałe 35% dawki pogłównie, w dwa tygodnie po wschodach, ale nie później niż do czasu wybijania roślin w pęd kwiatowy. Pogłówne nawożenie azotem można zastąpić dolistnym dokarmianiem w postaci 5-6% wodnego roztworu mocznika, stosując 15-18 kg mocznika w 300 litrach wody. Pierwszy raz, gdy rośliny osiągną 15 cm wysokości, a drugi raz w fazie zwartego zielonego pąka. Przenawożenie azotem powoduje bujny wzrost, co prowadzi do wylegnięcia oraz obniża odporność na choroby i szkodniki.

Nawożenie fosforemi potasem
Na glebach zwięzłych nawozy fosforowe i potasowe wysiewa się na ogół w całości pod orkę przedzimową. Nawozy fosforowe można podzielić: 2/3 dawki wysiać pod orkę przedzimową, a 1/3 dawki wiosną pod bronę. Natomiast nawozy potasowe, zwłaszcza na glebach lekkich, wysiewa się wiosną na 10 do 14 dni przed siewem, a po wysianiu pole należy zabronować.

Siew
Gorczycę na nasiona wysiewa się możliwie jak najwcześniej - przed albo z początkiem siewu zbóż jarych. Opóźniając termin siewu skracamy okres wegetacji w fazie od wschodów do początku kwitnienia, przyczyniając się tym samym do szybkiego wybijania w pęd kwiatowy przy słabo rozwiniętej rozecie. Siew gorczycy sarepskiej i gorczycy czarnej można opóźnić i wykonać go pod koniec siewu zbóż jarych.

Orientacyjne ilości wysiewu nasion siewnych I klasy jakości wynoszą:
- dla gorczycy białej 5-9 kg/ha w rozstawie 25-35 cm.
- dla gorczycy sarepskiej 4-6 kg/ha w rozstawie 25-30 cm.
- dla gorczycy czarnej 3-5 kg/ha w rozstawie 25-30 cm.

Wyższe normy wysiewu stosujemy na glebach o słabej kulturze, natomiast na glebach czystych przy wąskich rzędach (12-15 cm) zwiększamy ilość wysiewu o15-20% wysiewając na głębokość 2-3 cm.

Zabiegi pielęgnacyjne
Uprawa gorczycy przy rozstawie 25-35 cm pozwala na mechaniczną walkę z chwastami. Dwukrotne pielenie mechaniczne międzyrzędzi do momentu ich zakrycia stwarza warunki na utrzymanie plantacji w dobrym stanie. Przy siewie w wąskie rzędy walka mechaniczna z chwastami jest niemożliwa. Jeżeli nasiona zasiane są na polu o dobrej strukturze gorczyca szybko zarasta międzyrzędzia i zabiegi pielęgnacyjne są zbędne. Chwasty w gorczycy można zwalczać preparatem Comodor 72EC stosując go bezpośrednio po siewie, na wilgotną glebę. Po zastosowaniu wymienionego środka nie można wykonywać żadnych mechanicznych zabiegów pielęgnacyjnych.

Ochrona
Przed siewem należy zaprawić nasiona zaprawą nasienną T w ilości 4 g na 1 kg nasion. Zaprawianie eliminuje we wczesnych fazach rozwojowych zgorzel siewek. Chorobie tej sprzyja nadmierna wilgotność oraz zaskorupiona gleba, głęboki
i gęsty siew.
W okresie wegetacji na plantacji gorczycy mogą wystąpić następujące choroby.
- mączniak rzekomy kapustnych,
- czerń krzyżowych,
- szara pleśń,
- cylindrosporioza.

Choroby te mogą porażać na każdym etapie rozwoju i w różnym stopniu wszystkie części rośliny.

Przestrzeganie prawidłowej agrotechniki, odpowiednie nawożenie siarką i borem może w znacznym stopniu wyeliminować szkodliwe działanie patogenów. Gorczyce są atakowane przez wiele szkodników, które przenoszą się z plantacji rzepaku. W początkowym okresie wzrostu duże szkody mogą wyrządzić pchełki.

W okresie wegetacji mogą żerować gąsienice tantnisia krzyżowiaczka, bielinka kapustnika, piętnówek, błyszczki jarzynówki, larwy gnatarza rzepakowca i mszyca kapuściana. Do najgroźniejszych szkodników należy słodyszek rzepakowiec. Wgryzając się w pąki kwiatowe powoduje opadanie uszkodzonych pąków i kwiatów. Do zwalczania wymienionych szkodników należy stosować insektycydy do ochrony gorczycy według zaleceń IOR zapoznając się szczegółowo
z instrukcją na opakowaniu.

Zbiór
Zbioru gorczycy dokonuje się identycznie jak zbioru rzepaku. Ze względu na nierównomierne dojrzewanie gorczycy białej kosi się ją, gdy łuszczyny po zżółknięciu zaczynają przybierać odcień brunatny, a nasiona żółkną. Przy zbiorze jednoetapowym dla przyspieszenia dojrzewania można zastosować Harwarde 250SC w dawce 1,5-2,0 l/ha. Zabieg należy wykonać, gdy łuszczyny żółkną, a nasiona są wykształcone i około 1/3 jest żółta lub żółknąca. Gorczycę czarną i sarepską, ze względu na osypywanie się, zaleca się zbierać wcześnie rano przed zejściem rosy, gdy łuszczyny są w miarę elastyczne. Nasiona gorczycy po omłóceniu należy oczyścić, a powyżej 13% wilgotności dosuszyć, zapewniając do przechowania przewiewne i suche pomieszczenie.

 

Eugeniusz Szponar

PZDR Zielona Góra

Zmieniony (Środa, 17 Marzec 2010 17:12)

 

RANKING STRON INTERNETOWYCH,darmowe statystyki,fajne i ciekawe strony